DAS

Wat is precies erfdienstbaarheid?

Als je een huis koopt met aan de achterkant een garage, is het logisch dat je daar ook gebruik van kunt maken. Maar hoe zit het als je de garage alleen via de grond van de overbuurman kan bereiken? Edwin Janssen weet er alles van. Hij kocht bijna vijf jaar geleden een huis in Baarlo, met een garage die grenst aan grond van zijn overbuurman. Voor de koop had Edwin nog bij de makelaar geïnformeerd of hij gebruik mocht maken van die grond. De makelaar verzekerde Edwin dat het geen probleem was omdat er sprake was van 'erfdienstbaarheid'. Maar wat is dat precies?

Feit: Erfdienstbaarheid is het recht dat je hebt om van andermans grond gebruik te maken. Edwin mocht met drie andere buren gebruik maken van het stuk grond van zijn overbuurman. Maar een paar jaar geleden besloot deze een carport te bouwen op het betreffende stuk grond, waardoor Edwin niet meer met zijn auto bij zijn garage kon komen. Maar had de overbuurman wel het recht om die carport te bouwen?

Feit: Nee, met een stuk grond waar erfdienstbaarheid op zit, mag de eigenaar niet zomaar doen wat hij wil. Op zich heeft een eigenaar wel het recht om op de grond bijvoorbeeld een carport te bouwen, maar de buren die ook gebruik mogen maken van die grond, mogen daar geen hinder van ondervinden. In het geval van Edwin stond de overbuurman dus niet in zijn recht om de carport op de grond te bouwen, aangezien Edwin door de bouw van die carport zijn garage niet meer kon bereiken.

Inmiddels is de carport weer verwijderd, maar de buurman houdt vol dat hij niet wist dat er erfdienstbaarheid op die grond zat, toen hij het zeven jaar geleden kocht. Hoe zit het eigenlijk met de erfdienstbaarheid als de grond wordt verkocht?

Feit: Erfdienstbaarheid, in dit geval recht van overpad, is vastgelegd bij het kadaster en in de noteriële akte. Het hoort bij de grond, dus als de buren gaan verhuizen en er nieuwe buren voor in de plaats komen, blijft de vastgelegde erfdienstbaarheid in tact.

Ga naar veel gestelde vragen buren